La pasada semana era Ángel Fernández el que nos daba su opinión y las pautas a seguir a la hora de preparar un Campeonato de España de clubes. Hemos querido completar la preparación a los campeonatos o fases finales con la visión de Ana Irles.
Ana es licenciada en Educación Física y seleccionadora autonómica en la categoría alevín femenino. En el artículo que incluimos a continuación nos muestra el trabajo que realiza con la Selección Autonómica, durante los últimos cuatro años, como preparación de los Campeonatos de España.
En absoluto pretendemos enfrentar este artículo con el de la semana pasada. Somos de la opinión de que no existe una única manera de proceder, siempre que sea de forma sistemática y planificada. Gracias Ana por el artículo y por tu colaboración los últimos años con esta Federación.
Com passa a qualsevol club, o hauria de passar, el director tècnic de la FBCV ens marca la línea a seguir: com volem jugar, quin ha de ser el bàsquet que volem treballar; un bàsquet de ritme alt, intens en defensa i ràpid i directe en atac, en què el passe siga prioritari al bot; ocupant quatre posicions exteriors i una interior, moviment al costat dèbil i espais al costat fort, agressivitat cap a la cistella, que tinga sempre l’1×1 com a primera opció.
Amb aquestes directrius, l’equip tècnic planifica de quina manera podem aconseguir jugar aquest bàsquet. Un aspecte important per a poder complir els objectius és la metodologia que utilitzarem durant tota la preparació. Es basa en les característiques següents:
– Corregirem la major part de les vegades sense interrompre l’exercici, correccions individuals fora de pista perquè el ritme siga alt durant tot l’entrenament. Només pararem l’exercici si veiem que no millora en conjunt.
– Qualsevol dels tres entrenadors que conformem l’equip tècnic pot corregir les jugadores, exigir-les més, fer-les un toc d’atenció o animar-les.
– Quan, dins d’un entrenament, dediquem temps a jugar un partit entre nosaltres, intentem que siga tan real com siga possible: marcador, àrbitre i dos entrenadors. Així aconseguirem que competisquen durant tota la preparació.
– També competim en aspectes com ara qui aconsegueix agafar més rebots, qui perd menys balons, qui en recupera més…, ho anotem i donem premis i càstigs al final de l’entrenament.
– Càstigs en el moment de l’errada (10 abdominals, 5 flexions…), per errors que considerem que no podem cometre sota cap concepte: errar llançaments quan estan soles sota la cistella, no bloquejar un rebot…
Tres són els aspectes en què ens centrarem per a planificar el treball:
– Quines jugadores formaran part d’aquest equip?
– Quin és el temps que tenim fins al campionat?
– De quina manera podem fer més mal als equips que seran els nostres adversaris en el campionat?
Set sessions de diumenge matí abans de Nadal obrin la preparació. Set entrenaments de dues hores, en els qual introduirem:
– el nostre atac posicional, que ja hem comentat;
– la nostra defensa individual, agressiva a la pilota, forçant la primera línia de passe, i primera i segona ajuda des del costat dèbil;
– el contraatac, traient el primer passe després de rebot a banda i a l’alçada de tir lliure, per a aconseguir que el segon passe creue mig camp i des d’ací a la cistella,
– i l’eixida de pressió, amb el treball de desmarcatge de dues bases per a rebre en banda a l’alçada de tir lliure. A partir d’ací tindrem tres opcions perquè la pilota creue mig camp:
1. passe al tall en diagonal cap al mig camp de la base que no rep el primer passe;
2. dribling amb superioritat de la base que rep el primer passe;
3. passe a la jugadora que ha tret que ocuparà l’espai que ha deixat la base que talla en diagonal. Aquesta pot superar amb dribling o amb passe a l’aler de mig camp que es desplaça cap a costat de pilota.
Amb els cinc diumenges d’entrenaments dobles durant els mesos de gener i febrer, dues hores de matí i dues més de vesprada, continua la preparació. Aquests entrenaments ens serveixen per a treballar detalls de tot el que hem vist abans de Nadal i per a introduir nous continguts:
la zona press 1-2-1-1
– una defensa individual de 2×1 en camp defensiu
– dues variants del nostre joc posicional que ens servirà per atacar contra defenses tancades.
La part final de la preparació comença amb dues concentracions durant els dos primers caps de setmana del mes de març, en què hi ha tres entrenaments i un partit contra equips infantils autonòmics. Continuem treballant el que hem vist i introduïm els últims continguts: les jugades especials, serveis de fons i banda per a després de falta o per als últims segons de període o de partit:
– dues jugades de fons en camp d’atac
– una jugada de fons en camp defensiu
– una jugada de banda en camp d’atac
– una jugada de banda en camp defensiu.
Durant el tercer cap de setmana de març juguem el torneig amistós de seleccions, que és un test que ens dirà com estem comparant-nos amb seleccions que han se ser rivals directes en el campionat: Aragó, Catalunya i Balears. La preparació acaba amb una altra concentració, l’últim cap de setmana de març i anterior al campionat. Una concentració per a treballar i afinar detalls que hem vist que no han anat com cal durant el torneig.
Hem recorregut un llarg camí, amb una intenció clara: ser competitives al campionat… Esperem ser-ho i donar una gran alegría a tots els que han col·laborat en aquest recorregut.
Ana Irles (Seleccionadora Alevín Femenina CV)

Deja un comentario

*