Document mesures excepcionals amb adaptació als sistemes de competició

Des de l'inici de la pandèmia per COVID-19 al març de 2020, la FBCV ha seguit estrictament totes les indicacions de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública en matèria esportiva.

La pràctica esportiva està autoritzada en la Comunitat Valenciana des del passat 26 de juny. Des d'eixe moment, en la Federació hem treballat amb l'objectiu d'aconseguir un esport segur, centrant els nostres esforços en què totes aquelles persones que vulguen jugar a bàsquet, ho facen davall un exhaustiu protocol de Competició que contemple les mesures d'higiene i prevenció necessàries.

El bàsquet de la Comunitat Valenciana ha donat resposta a través de dues vies: en primer lloc, amb una àmplia participació en totes les categories, arribant al 90% d'inscripció d'equips respecte a la temporada anterior, tenint en compte que en la temporada 2019-2020 es van aconseguir números històrics d'inscripció en diverses categories. I en segon lloc, mostrant una gran responsabilitat, complint estrictament les mesures i aconseguint amb això que la taxa de contagi en l'esport estiga per davall de l'1%, una dada que fins al moment ha motivat a les autoritats a mantindre l'activitat física pels indubtables beneficis que aporta per a la salut i també per la seua importància a nivell educatiu i social.

En la FBCV hem volgut respondre a aquest compromís amb el Bàsquet i donar tot el nostre suport als Clubs en la diversitat de contratemps que han hagut d'afrontar. En aquesta línia, en la Federació hem estat i continuem estant a la disposició de totes les entitats els 7 dies de la setmana, oferint solucions a la diversitat d'incidències plantejades i ajornant encontres en qualsevol moment, amb les màximes facilitats i evidentment sense cap cost.

No obstant això, malgrat eixe compromís amb l'esport i malgrat que les autoritats hagen constatat que estem davant un entorn segur, igual que ho són els centres educatius, les actuals restriccions en la Comunitat Valenciana estan dificultant el normal desenvolupament de les competicions. La limitació de llibertat de moviment fins a les 22.00 h., el confinament municipal de determinades localitats i el tancament de nombroses instal·lacions esportives estan provocant que en les dues últimes jornades s'hagen hagut d'ajornar un volum considerable de partits, sense oblidar aquells que han hagut de posposar-se per les recents circumstàncies climatològiques.

Per tot això, i davant les evidents dificultats que això representa per al normal funcionament, la Junta Directiva de la FBCV ha decidit adoptar una sèrie de mesures amb la finalitat de donar viabilitat a la situació actual, partint del convenciment que en una temporada com esta el més important és jugar, no competir:

S'habiliten dates afegides a les jornades del calendari
Així es podran disposar de més dates per a la disputa dels partits ajornats, per la qual cosa aquells equips que ho desitgen, podran jugar els seus encontres més endavant; mentre que aquells equips que volen continuar jugant, també podran fer-ho. El document recull amb detall les noves dates i sistemes de competició de cada categoria.

Possibilitat de renunciar a la disputa de partits
Si malgrat les dates habilitades per a la disputa de partits, algun equip prefereix no disputar algun dels encontres que tinguera pendent, podrà sol·licitar la renúncia sense repercussió disciplinària, anotant-se el resultat de 2-0 o 0-2. La classificació resultant tindrà total validesa per a la participació en les pròximes fases de la competició o bé per als drets de participació de la temporada 2021-2022.

Es redueix el nombre d'equips per grup en la Fase Campionats
Hi haurà 4 equips per grup. D'aquesta forma, el nombre de grups es duplicarà, mantenint-se les eliminatòries pel títol i garantint almenys la classificació del primer de cada grup.

Noves eliminatòries
Amb la reducció del nombre d'equips per grup en la 2ª Fase, ha sigut necessari duplicar el nombre de grups per a garantir almenys la classificació del primer de cada grup. I per a això, també ha sigut necessari afegir una ronda nova (setzens o huitens de final, segons el cas).

Totes les eliminatòries que siga necessari disputar es programaran en format d'Anada i Tornada, havent de jugar-se en el mateix cap de setmana. Aquest format s'aplicarà també a la Final.

Es cancel·len les Fases Finals Autonòmiques 2020-2021
La classificació del grup Únic serà la classificació final a l'efecte de determinar el campió i subcampió de la competició, així com els equips als quals els corresponguera participar en els Campionats d'Espanya de Clubs.

Es cancel·len les Copes Preferent 2020-2021
El dret a l'ascens es traslladarà seguint els criteris generals establits en les normes de competició per a la categoria, de manera que ascendirà el següent que li corresponga segons la classificació de la Fase de Grups.

Àrbitre principal sense cost en els partits amistosos
Tots aquells equips que hagen jugat la totalitat de partits del seu calendari i hagen d'esperar que altres equips finalitzen els seus encontres pendents, podran sol·licitar un àrbitre principal sense cost per a la disputa d'encontres de caràcter amistós. La resta de l'equip arbitral que se sol·licite sí que estarà a càrrec del Club sol·licitant.

Mesures econòmiques
Atesos els criteris econòmics ja anunciats el mes de setembre, en aquelles competicions en les quals les mesures sobre els Sistemes de Competició comporten una reducció de la competició a disputar inicialment, s'aplicaran al final de la temporada els criteris econòmics anunciats per a cada cas.

 

Aquestes mesures estan supeditades a l'evolució de la pandèmia i a les noves resolucions que pogueren existir per part de les autoritats competents. En la FBCV continuarem realitzant una anàlisi permanent de les competicions per si fora necessari fer noves modificacions que continuen donant viabilitat a la temporada 2020-2021.