“Totes les categories estem ja en marxa”. Són paraules d' Enrique Navarro, directiu del Club Bàsquet Petrer. Per part seua, la presidenta del Club Bàsquet Elda, Susana Herrera, també trasllada eixe missatge optimista que tots esperàvem: “Hem représ totes les competicions”.

Són dos dels clubs de la Comunitat Valenciana que han patit especialment les conseqüències de la crisi sanitària. L'augment vertiginós de casos va portar fins i tot al tancament perimetral de tots dos municipis. No van ser els únics. També es van veure afectades nombroses localitats de la província d'Alacant, del nord de Castelló i de la comarca de la Ribera a València.

Moments complicats que hem volgut conéixer un poc més a prop a través de l'experiència d'aquests dos clubs veïns: CB Elda i CB Petrer.

Enrique Navarro ens situa sobre els inicis de les dificultats: “A finals d'octubre i principis de novembre, es produeix una pujada forta dels contagis a Petrer. En un primer moment, l'Ajuntament no va posar problemes per a entrenar. Només ens va demanar que els equips de base entrenaren en grups reduïts de 5 persones més l'entrenador. Vam veure que així no podíem seguir avant amb l'activitat i decidim parar eixos grups. Però als dos o tres dies, encara van augmentar més els contagis al poble i els casos ja eren molt pròxims a l'entorn familiar d'alguns jugadors. Analitzem el problema i encara que des de l'Ajuntament han sigut sempre tot facilitats, ens va aconsellar parar i així ho vam fer. Des del Club prenem la decisió de suspendre l'activitat de tota l'entitat durant 15 dies, ajornant tots els partits de lliga que ja teníem”.

15 dies que es van haver de prolongar uns quants més quan des de la Conselleria de Sanitat es va decretar el tancament perimetral de la localitat, un tancament que tant a Elda com a Petrer confien que arribe a la seua fi aquest pròxim divendres després de la important millora en les xifres de contagi.

“Ja la setmana passada van començar a baixar les xifres i en el Club decidim tornar als entrenaments i a la competició. Xiquets i pares tenien moltes ganes de començar”, explica Enrique, qui ha treballat molt durant aquestes setmanes al costat de la resta de la Junta Directiva de l'entitat per a donar resposta a les necessitats més immediates: “a nivell organitzatiu, la parada ha sigut una mica caòtica perquè porta la seua logística. Hem ajornat molts partits que haurem de jugar en les pròximes setmanes. De fet, aprofitarem aquest Pont per a recuperar alguns encontres”.

Un situació molt semblant s'ha viscut en el CB Elda. La seua presidenta, Susana Herrera, detalla que “amb el tancament perimetral d'Elda, decidim parar l'activitat del Club durant dues setmanes. Ho vam fer per responsabilitat amb la població. Vam voler col·laborar pel bé de tots. A partir d'ací, segons la categoria s'ha anat a un ritme diferent. Els Sèniors i Júniors han estat entrenant però sense competir, mentre que per exemple els Alevins no podien ni entrenar ni competir. Ells sí que han estat un mes parats i des d'aquest dilluns han tornat a reprendre els entrenaments encara que sense contacte entre els jugadors”.

També per a Susana enguany “tenim més treball que cap altra temporada. Si ja és complicat gestionar un Club, en aquesta situació ho és molt més”.

Els esforços ara se centren en recuperar l'activitat al complet i posar-se al dia amb tots els encontres pendents de disputar. I en aquest sentit, tant des del CB Petrer com des del CB Elda agraeixen la comprensió que han tingut la resta d'equips participants. “Tant per part de la Federació com per part dels altres equips hi ha hagut molta predisposició i facilitats. No hem tingut problemes amb ningú. La gent entén la situació. Estem intentant quadrar les noves dates com podem perquè la nostra intenció és poder competir tot el temps que es puga”, assenyala Susana Herrera. Així mateix, Enrique Navarro, certifica que “en la majoria dels casos no ha existit cap problema. Et posaves en contacte amb l'altre equip, li explicaves la situació i ho entenia. Fins i tot hem canviat partits perquè era el rival el que tenia por de vindre a Petrer quan les xifres eren tan altes. Ens ho han dit, ho hem entés perfectament, es canvia el partit i ja està. En algun cas puntual, el tràmit de posar-se d'acord en una data ha sigut lent i potser una mica egoista per part d'algun rival. Però a nivell general han sigut tot facilitats”.

Totes dues entitats també mostren el seu agraïment amb les institucions locals. “L'Ajuntament de Petrer s'ha portat molt bé amb l'esport. No han tancat les instal·lacions, han implantat les mesures de seguretat necessàries i han intentat que la gent poguera mantindre l'activitat esportiva. Ha sigut una prioritat per a ells. Aconsellaven que si podies parar, millor. I per responsabilitat vam entendre que havíem de fer-ho perquè al poble estàvem vivint una situació especial”, assenyala el directiu del CB Petrer. Un suport que també han rebut en el CB Elda, on el consistori tampoc va decretar el tancament d'instal·lacions: “no van obligar a parar, només ho van aconsellar. Però en el Club decidim fer-ho per responsabilitat. I hem tornat a l'activitat només ha sigut possible. Vam mantindre contacte telemàtic amb els més majors per a establir rutines de preparació física i que així no perderen la forma. I com més prompte millor hem représ tots els entrenaments en el Pavelló”, indica Susana.

És una temporada difícil per a tot el bàsquet de la Comunitat Valenciana. Però és una temporada en la qual el bàsquet està demostrant la seua força i sobretot els seus grans valors, amb directius/as, jugadors/as, entrenadors/as, àrbitres i oficials de taula, pares i mares esforçant-se per continuar fent esport amb les màximes garanties possibles d'higiene i seguretat. “Hem hagut de reorganitzar un tant el Club, eliminant algun equip de la competició perquè seguim en tancament perimetral, hi ha gent que prefereix no jugar i cal respectar-ho. Però apostem per continuar entrenant i competint. Que els jugadors/as que vulguen, puguen fer-ho. Agraïm molt als pares la seua ajuda per a aconseguir-ho, complint a més amb totes les mesures de prevenció”, assegura Susana Herrera. D'altra banda, Enrique Navarro, remarca que “afortunadament no hem tingut cap cas de COVID en els equips de Petrer, però es pot contagiar qualsevol persona en qualsevol moment. I caldrà anar adaptant-se a les situacions que es donen. Per això és important que entengam que aquesta temporada tots els clubs hem de ser molt solidaris entre nosaltres en benefici del bàsquet”.

A poc a poc torna la normalitat a dos poblacions que han estat especialment afectades per la crisi sanitària. I amb eixa normalitat, torna també el bàsquet, que torna a estar a ple rendiment.