Poder veure un partit en directe des de qualsevol punt de la Comunitat i a través de qualsevol dispositiu s'ha convertit en un dels projectes més importants dels clubs en aquesta arrencada de la temporada.

El decret de la Conselleria de Sanitat que obliga a la disputa dels partits a porta tancada ha despertat la imaginació i des de les entitats esportives no falta la creativitat per a idear la forma en la qual mares, pares i la resta d'aficionats puguen veure en acció als jugadors/as.

En aquesta dinàmica, el streaming s'ha tornat imprescindible i plataformes com Twitch, originàriament dirigides a l'emissió de videojocs en directe, estan fent-se un lloc en les retransmissions esportives d'encontres de caràcter amateur. Aquesta opció és la triada per un gran nombre de Clubs, entre ells, per posar un exemple, Adesavi, el club de Sant Vicent del Raspeig. En el seu cas, els pares són el seu principal aliat, com ens conta Enrique García: “El company del Club que porta les xarxes socials ha creat un canal en Twitch i els pares i mares ens ajuden a retransmetre perquè ho fem directament des del seu propi telèfon mòbil”. La col·laboració entre clubs també es mostra fonamental en aquest projecte: “Emetem tots els partits que podem, tant a casa com fora de casa. Quan ens desplacem, parlem prèviament amb l'equip contrari i li demanem permís perquè un pare puga accedir a la instal·lació per a retransmetre. Lògicament, compartim l'enllaç amb l'equip contrari. A vegades l'equip local ja farà una retransmissió, per la qual cosa difonem el seu enllaç i no és necessari retransmetre també nosaltres”.

Moltes entitats substitueixen Twitch per Facebook Live o per canals de YouTube. Cada Club utilitza el sistema que considera més idoni en funció dels recursos disponibles i el context en el qual es desenvolupa l'activitat. Algun està fins i tot implantant un sistema innovador que esprem les possibilitats tecnològiques actuals. És el cas, per exemple, de Picanya Bàsquet, que aquesta temporada més que cap altra es felicita de comptar en el seu planter d'entrenadors amb un expert en Telecomunicacions. “Gràcies a Adrián García hem pogut posar en marxa el que estem fent”, assenyala Roberto Amoraga, qui a continuació explica en què consisteix “l'invent”. En resumides comptes, Picanya Bàsquet ha instal·lat una xicoteta càmera de vídeo en el Pavelló que porta una connexió 5G i que emet en directe a través de YouTube. La càmera va connectada a la llum i pot ser encesa, apagada o simplement canviar el seu pla des del mòbil, és a dir, tot això pot realitzar-se des de casa, sense necessitat d'estar físicament en la instal·lació.

Roberto amplia tots els avantatges que estan obtenint amb aquest sistema: “D'aquesta forma, emetem tots els partits que es juguen en el Pavelló de Picanya. Un pare o mare pot portar al seu fill al partit i després anar-se'n tranquil·lament a casa i veure el partit des d'allí. Si té una Smart TV, una cosa habitual hui en dia, ho pot veure fins i tot en la tele. I si compta amb una connexió estable, no sols veu el partit, també l'escolta. A més, la càmera està situada just damunt de la banqueta local, per la qual cosa s'escolten fins a les indicacions en els temps morts”.

Cadascun a la seua casa però en realitat tots compartint el partit, perquè com explica Roberto Amoraga, “els pares estan veient el partit i al mateix temps comentant-lo entre ells a través del grup de WhatsApp de l'equip, per la qual cosa també interactuen”.

Són infinites les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies i les xarxes socials, que lògicament tenen moments de saturació que afecten la qualitat de les retransmissions. Un hàndicap amb el qual cal comptar si a canvi es poden veure els encontres en directe.

Pero no sólo los clubes se están sumando a la moda del streaming. También los comercios han detectado las posibilidades que abriría para su negocio, sobre todo en el momento actual de restricciones. Así lo han entendido por ejemplo en el Restaurante Marbel, situado junto al Pavelló Ciutat de Castelló. Suya fue la iniciativa de hablar con algunos de los clubes usuarios de la instalación para proponerles la emisión en streaming de los partidos en su establecimiento. Así, han instalado una cámara en las pistas transversales 1 y 3 del Pabellón y cada cancha se emite por una televisión diferente del Restaurante. Carles Yuste, del CB Castellón, señala que esto facilita que “los padres y madres almuercen mientras ven el partido de su hijo. Antes iban a almorzar y después al partido. Ahora hacen las dos cosas a la vez”. El club informa también a los acompañantes del equipo visitante dónde pueden seguir el encuentro, siempre cumpliendo con el Protocolo vigente: “Vienen muchos equipos del norte de la provincia y también desde Valencia, así que tienen que esperarse mientras se juega el partido. Entonces, les decimos desde dónde pueden verlo y lógicamente acaban todos allí”, comenta Carles. “Para el Club es una ventaja porque es el comercio el que se encarga de todo y además es un establecimiento con el que siempre hemos tenido muy buena relación”, concluye.

Amb un model o un altre, el que queda clar és que el streaming guanya terreny en els clubs de la Comunitat Valenciana, en espera que la situació sanitària permeta la tornada del públic als partits. Encara que veient tots els avantatges que aporta, potser haja vingut per a quedar-se més temps del previst.